
De Allerlekkerste Hekserige Zachte & Chewy Gember Stroopkoekjes
Recept voor ongeveer 20 koekjes (medium groot)
Voorbereidingstijd deeg: 15 minuten
Rusttijd deeg in koelkast: 3 uur tot 5 dagen
Baktijd: 8 tot 10 minuten op 175 gr C
Heerlijke kruidige verwarmende koekjes, superzacht van binnen en chewy crunchy van buiten, wil je ze nog iets meer crunchy dan bak je ze 2 minuten langer.
Van een deeg vol met verwarmende kruiden, en een kaneelsuiker coating, maak je deze goed gekruide koekjes met een overload aan smaak in een kussenzacht kruimelig pakketje.
Let op: Het deeg moet goed gekoeld zijn voor het bakken!
Ingrediënten Koekjes:
120 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
90 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram (riet) suiker
1 groot ei
100 gram donkere stroop
1 eetlepel vanille extract
2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen gember
1 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
Klein snufje zout naar smaak
260 gram zelfrijzend bakmeel
Kaneel -Suiker Coating:
90 gram (riet) suiker
2 of 3 theelepels kaneel
Mix in een kom de boter, donkerbruine rietsuiker, de (riet)suiker en het ei samen voor ongeveer 4 minuten op medium hoge snelheid tot een romige massa.
Stop en schraap even langs de randen van de kom alles omlaag. Voeg de stroop, vanille, gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en snufje zout toe. Mix dit op medium hoge snelheid samen voor nog 1 minuut. (Hou je van minder kruidig kan je deze hoeveelheid kruiden halveren)
Stop en schraap weer de inhoud van de kom omlaag en voeg de zelfrijzend bakmeel toe. Mix dit op lage snelheid even kort voor 45 seconden door elkaar.
Maak op een stuk bakpapier dat op een bakblik ligt met twee theelepels ongeveer 20 hoopjes van het deeg met wat ruimte ertussen.
Dek dit af met plasticfolie en zet in de koelkast voor minstens drie uur, tot maximum van 5 dagen. Het deeg is te zacht en te kleverig om gelijk te kunnen bakken. Dan krijg je 1 dunne uitgelopen aan elkaar geplakte laag koek.
Verwarm de oven voor op 175 graden, en leg bakpapier klaar.
Vermeng de kaneel en (riet)suiker in een kommetje en roer door elkaar voor de kaneelsuiker coating.
Rol dan ieder klompje deeg tot een balletje en rol dit gelijkmatig flink door de kaneelsuiker. Rol daarna alle balletjes deeg met kaneelsuiker voor een tweede keer door de kaneelsuiker coating.
Bak steeds 6 tot maximaal 8 balletjes tegelijkertijd, ruim verspreid op het bakpapier. Zet de rest van de balletjes deeg steeds weer even in de koelkast.
Bak de koekjes voor 8 tot 8 1/2 minuut als je ze heel zacht wil, en 9 1/2 tot 10 minuten voor een ietsje meer crunchy randje. Tot de randjes stevig en lichtbruin worden en het midden beetje bubbelig., of ietsje bruiner.
Let op de koekjes zijn nog te zacht als je ze uit de oven haalt, laat ze op het bakpapier (niet op een rooster) ongeveer 10 minuten afkoelen tot je ze verplaatst om verder af te koelen of al lekker op te eten.
Niet je vingers erbij opeten hoor!
liefs Wild Soul Sister