
Als je nu naar het bos gaat zie je dat de Spar en de Den aan het uitlopen zijn, er komen nu zachte frisgroene topjes aan de uiteinden van de takken.
Of misschien heb je in je tuin wel een spar of dennenboom. De Spar is eigenlijk onze welbekende kerstboom, deze heeft 3 of 4 hoekige enkelzijdige naalden. En de Den heeft dubbele ronde naalden die op haarspelden lijken.
Deze topjes zijn enorm voedzaam en geneeskrachtig. Als je er een paar handjes van verzameld, kan je hiervan een krachtige hoestsiroop maken. En ook een thee, of een beetje in de salade is heel fijn en gezond.
De smaak is een beetje fris, kruidig, citroenig. Ik heb vandaag van sparretopjes hoestsiroop gemaakt.

Wat heb je nodig:
Een schone steriele glazen pot met deksel
Een paar handen pas uitgelopen sparre- of dennentopjes
Suiker ( rietsuiker, bruine basterdsuiker, lokale honing van de imker)
Kleine steriele flesjes om de siroop in te doen.

Hoe maak je het:
Ik heb een paar handenvol topjes van de Spar geplukt. En deze thuis even een paar uurtjes op een schone handdoek uitgespreid, zodat een eventueel spinnetje er vanzelf uit kon wandelen. Ik was ze zelf niet, als je ze wil wassen dan moeten ze echt helemaal droog zijn voor je verder kan.
Daarna heb ik een pot heel goed schoongemaakt en afgedroogd.
Begin met een centimeter donkerbruine basterdsuiker (of gewone suiker, rietsuiker of honing) en daarop een laagje sparretopjes en dan weer bruine suiker, zo om en om laagjes van een centimeter dik. Begin met suiker en eindig bovenop met suiker.
Ze de pot op een zonnige plek, en laat het hier staan fermenteren. Na 3 tot 6 maanden is alle suiker opgelost in het sap van de sparretopjes. En is een krachtige siroop ontstaan. Je kan dan alles zeven en daarna nog een keer zeven door een schone theedoek, pers al het vocht eruit. En doe de siroop in kleine steriele flesjes. Het is ongeveer een half jaar te bewaren, dus volgend jaar april kan je weer nieuwe maken.
Gebruiks advies:
Bij hoest- en verkoudheidsklachten.
3 maal daags een eetlepel of een beetje in je thee.
*Als je de spar of dennentopjes gaat plukken, kijk dan heel goed of je de juiste bomen hebt. Want bijvoorbeeld de Taxus is heel giftig, dus even met Google Lens op je telefoon een foto maken en controleren.

Liefs Wild Soul Sister